THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Assalamualaikum...kawan-kawan.

Friday, May 8, 2009

SEKADAR RENUNGAN SEJENAK DAN PEDOMAN

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain.

Untuk renungan semua,

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a..s
Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.
Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.
Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.
Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain. Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

Petikan telah saya sisipkan diruangan kerana banyak mengajar diri saya untuk mendekatkan diri kepada Allah swt. agar sepanjang merealisasikan cita-cita dan kerjaya saya supaya perjalanannya selamat dan diredhai Allah swt.
Ceritanya begini... saya pernah rawat seorang pesakit usianya dah lewat dan mengalami sesak nafas dan masalah tekanan kadar jantungnya rendah. Beliau seorang ahli Tasauf dan alim orangnya. Setelah 2 minggu kemasukkan ke ICU , beliau dah menunjukkan response yang sangat bagus. Kali terakhir saya menjaganya pada shift malam, beliau boleh menulis cuma tak boleh berkata-kata kerana masih menggunakan tiub pernafasan ventilator. Bagi saya pesakit ini dah sembuh dengan baik sekali maybe dah boleh extubated...kenapa doctor tak extubation pesakit ni....peliknya coz pesakit dah sedar dan boleh menulis pulak tu..so puas saya fikir ...beliau menulis lagi dan melihat tulisannya agar kabur untuk saya faham tapi saya akan cuba tafsirkan apa yang di tulis.
Saya amik noted beliau dan saya simpan dalam laci meja. kemudian esok pagi saya bertanya dengan doktor, kenapa doc tak extubated patient tu...dia dah pulih dah....tiba2 saja doctor gelakkkan saya ...he said " are sure this patient is better.." Doctor said, patient ni nothing responding and can't improve since 2 weeks ago and primary team was decided DNR issues. I can't understand while doctor told me...so i called patient tersebut. Yup! nothing responding from him...peliknya saya. Coz , malam tadi bukan main beliau buka mata dan senyum kat saya...hermmm! baru saya teringat nota yang dia tulis dan saya simpan tu...tanpa lengah saya amik nota yang telah ditulis oleh pesakit itu kepada doctor ..tulisan itu amat jelas untuk dibaca. Doctor pun terkejut dan sukar untuk dia percaya semua tu. Jam menunjukkan tepat pukul 7.00pagi suddently Blood Pressure dan Heart Rate Patient dropping and disaturation Oksigen slowly dropping. Doctor said panggil semua ahli keluarganya dan primary team yang incharge beliau...walaupun kami cuba untuk meyelamatkan beliau....dan beliau kembali kerahmatullah...amin.